DESHIELO

DESHIELO

lördag 21 augusti 2010

BACKAMO FLYGFÄLT




Uddevalla Backamo flygfält (ICAO-kod: ESGA).

Historik



Backamo har under flera hundra år varit en militär övningsplats. Historien har anor sedan 1661, ja man kan till och med säga att anorna gäller från år 1628, då ett "baahusisk regement" sattes upp under den norska tiden. Vi vet också att Bohusläns regemente med säkerhet sedan den 12 oktober 1724 haft övningar på Backa mo, alltså under nästan 200 år. Den 27 sept. 1913 flyttades regementet till de nya kasernerna i Uddevalla och Backamo lämnades. Under arbetslöshetsåren på 30-talet beslöts att ett flygfält skulle anläggas på den gamla exercisheden. Arbetet bedrevs som ett AK-arbete och pågick under åren 1937-1938. Skälet till att anlägga ett flygfält just här var att platsen var lämplig som reservflygfält på linjen Göteborg – Oslo. Under andra världskriget kom lägret vid Backamo kom till heders igen. Baracker för befäl och sjukvård samt en expeditionsbyggnad uppfördes. Våren 1940 iordningställdes området för att kunna användas som krigsfångläger. Skolbataljonen I 17 svarade för utbildning av landstormsbefäl och i slutet av år 1941 utbildades hemvärnsbefäl här.

I april 1945 var det dags för ny upprustning. Kriget i Europa var slut. nu skulle tyska soldater, interner, beredas plats. Sammanlagt 1200 man varav 112 officerare var internerade från maj till början av december 1945. Under denna tid byggdes flygfältet ut med arbetskraft från interneringslägret. Banan har senare förlängts till sin nuvarande längd. Förlängningen togs i drift 1984.

Flygfältet har även använts vid filminspelning. 1987 spelades delar av filmen LEIF av Galenskaparna och Aftershave in här. Scenerna är den stora flyg och militäruppvisningen som innehåller bl. a. The Fighting Egg. EN ESTE PEQUEÑO AEROPUERTO MILITAR SIRVIO DE VASE PARA LOS ALEMANES,AQUI TANBIEN SE AN FILMADO PELICULAS SUECAS