DESHIELO

DESHIELO

onsdag 15 september 2010

BOHUS FÄSTNING FUERTE MEDIVAL USADO ENTRE LOS SIGLOS 1308-1678

BOHUS FÄSTNING

Bohus Fästning påbörjades 1308 av den dåvarande norske kungen Haakon V Magnusson som försvar av för Norges sydligaste gräns. Bohus sägs ha varit en av Nordens största, starkaste och mest massiva borgar.

Trakten kring Göta och Nordre Älvs mynning var redan tidigt av stor betydelse för de tre nordiska rikena. Det var ett gränsland med med Danmark i söder, Sverige i öster och Norge i väster. Fram till år 1658 utgjorde Göta Älv riksgräns mellan Sverige och Norge. Strider inom och mellan de tre grannländerna under 12- och 1300-talen ledde till uppförandet av ett flertal "fasta hus" i området. I den medeltida Erikskrönikan berättas om tillkomsten av Bohus eller "Bagahus" slott år 1308 på Bagaholmen, just där Göta Älv delar sig och omsluter ön Hisingen.

ESTE FUERTE FUE USADO POR 3 PAISES NORUEGA DINAMARCA Y SUECIA



Medeltidsborgen
Bohus blev främst en militär stödjepunkt för norska kungamaktens bespansrade rytteri men också administrativt centrum för det underlydande länet. Den fick ett mycket dominerande läge på sin klippholme omgiven av djupa naturliga vallgravar och ansågs snart vara Nordens starkaste fäste.

Redan på 1300-talet blev Bohus också regeringssäte och uppehållsort för den svensknorske unionskungen Magnus Eriksson hans gemål Blanche av Namur, sagans Drottning Blanka. Hela medeltiden igenom utgör borgen även platsen för åtskilliga riksrådsmöten, underhandlingar och festligheter med Nordens styrande män och kvinnor.

Under 1400- och 1500-talen utkrävde norrmännen en särskild tull, den s k Bohustullen, av fartygstrafiken på älven. Detta hinder blev en av anledningarna till att Lödöse på 1470-talet flyttades längre söderut för att bli en föregångare till våra dagars Göteborg.


Bohus som fängelse


Idag ett populärt turistmål

Entrén till fästningen.Idag är Bohus fästning öppet för allmänheten mellan april och september, och är ett populärt turistmål under sommarsäsongen. Bland annat kan Thomas Leopolds cell besökas. I juli hålls sen ett par år tillbaka en medeltidsfestival på fästningen, Kungahälla Medeltidsdagar, som har vuxit sig till Sveriges näst största medeltidsfestival. Den hålls varje år fredag till söndag vecka 29 och samlar medverkande från Sveriges artistelit. Historikern Curt Weibull skriver i ett bidrag till historia kring Göteborg:





Betydelsefull roll

Bohus fästning 1658.Bohus kom att spela en betydelsefull roll vid de båda grannrikenas förhållanden till varandra, såväl de fredliga som de fientliga. På Bohus var 1333 den norska herredag samlad som förklarade Magnus Eriksson myndig. Där hyllades 1344 dennes son Håkan till Norges konung, och där mottog 1388 Håkans änka Margareta de svenska stormännens anbud på Sveriges krona. Nyare forskning har klart visat att Dalaborgstraktaten i själva verket utfärdats på Bohus. Året därpå fick kung Albrekt börja sin fångenskap där. På Bohus utsåg en del av Norges stormän Karl Knutsson (Bonde) till norsk kung.





Började byggas 1308
Fästningen började byggas år 1308 av den norske kungen Håkon V Magnusson för att betvinga det i närheten liggande Ragnhildsholms fäste, vilket den svenske hertigen Erik Magnusson fått i sitt våld. "Huset" (fästet), som till en början var av trä, blev snart en av Norges viktigaste platser genom att det behärskade gränsfloden Göta älv, och genom allt kraftigare befästningsarbeten av sten också ett av hela Nordens starkaste slott. Bagaholm - den holme på vilken fästet låg - var tingsställe för Vikens lagmansdöme, och hövitsmannen på Bohus hade styret först över södra och senare även över norra delen av det landskap, som efter borgen fick namnet Bohus län


Blev fängelse

Fars hattEfter detta användes fästningen en tid som fängelse. Borgens mest kända fånge var pietisten och den kristne förkunnaren Thomas Leopold som under sitt liv satt fängslad i 42 år, därav 32 år på Bohus fästning, men även i Kalmar och Stockholm, för sina påstådda irrläror. 1789 var Sverige i ekonomiska svårigheter, och Kungälvs borgare fick då rätt att ta byggnadssten därifrån; i samband med detta beslöts att fästet skulle rivas ned. Det enda som sparades var tornet Fars hatt. Raseringsarbetena förbjöds visserligen 1796, men Kungälvsborna fick redan nästa år åter rätt att förse sig med sten, och på 1800-talet försökte man bygga om Fars hatt till en kvarn, tills Karl XIV Johan satte stopp för vidare förstörelse år 1838. Omfattande utgrävnings- och konserveringsarbeten utfördes åren 1898-1904. År 1934 inleddes ett omfattande renoveringsarbete, och bland annat uppförde man huvudporten igen. Den renoveras än idag.

Det finns ett känt hotell i Kungälv som heter Fars hatt som är uppkallat efter tornet.










Plats: Kungälv, Sverige
Typ: Fästning
Byggd: 1308
Konstruktionsmaterial: Granit, tegel
I bruk: 1308-1678
Kontrollerad av: Norge, Danmark-Norge, Sverige




Bohus fästning, ursprungligen Baghahus (1319) efter Baghaholmen som den ligger på, därefter Bahus. Förleden kommer av fornvästnordiska bágr 'besvärlig'. Detta syftar på farleden i Nordre älv nedanför fästningen. Ändelsen -hus betyder 'slott, fäste'. [1] Bohus fästning är numera en ruin, belägen på en hög klippa i Nordre älv, Göta älvs norra utloppsarm, vid staden Kungälv. Har givit namn åt landskapet Bohuslän. Fästningen har varit belägrad fjorton gånger men aldrig blivit erövrad.